Högre bostadsrättspriser i storstäderna

Efter en tungt avslut på 2012 har det verkligen rasslat till på bostadsmarknaden i storstäderna i januari och nu är mäklarna positiva inför resten av kvartalet. Det visar en undersökning som SBAB genomfört.

I storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm väntas priserna stiga på framförallt bostadsrätter. Det framgår av en enkätundersökning som SBAB genomfört med 220 mäklare från de tre storstäderna.

Undersökningen visar att mäklarna tror att priserna kommer att stiga mest i Stockholm med 5,4 procent på bostadsrätter och 4,3 procent för småhus. I Göteborg väntas priserna stiga med 1,6 på bostadsrätter och 1,4 procent för småhus. I Malmö är man inte lika optimistisk. Bostadsrättspriserna i Malmö väntas stiga med 1 procent och småhuspriserna väntas sjunka med 0,4 procent.

Om priserna kommer att stiga som förväntat kommer bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg att nå nya toppnivåer. Anledningen till de positiva tongångarna från mäklarna är att man ser ljuset i tunneln med stiga börskurser och minskad finansoro. Och lägg därtill en låg boränta som troligtvis kommer att sänkas i februari.

Så kommenterar SBAB resultatet av undersökningen:
– Även om indikatorerna signalerar att läget fortfarande är svagare än normalt så finns det helt klart en försiktig optimism bland mäklarna. Lägre boräntor, minskad finansoro i omvärlden och stigande börskurser kan vara faktorer som ligger bakom återhämtningen, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB Bank.

Källa: SBAB

Är du ute efter ett nytt boende hittar du de senaste boräntorna här