Högt sparande trots låg ränta

Trots den låga räntan så väljer många hushåll att sätta in pengar på sparkonto.

Enligt en färsk undersökning från SBAB så satte hushållen in extra mycket pengar på sina bankkonton i sommar. Under maj, juni och juli sattes 75 miljarder kronor in på kontona, trots den extremt låga räntan. Genomsnittsräntan ligger på 0,2 procent, vilket gör detta till en av de sämsta sparformerna nu, framförallt jämfört med aktiemarknaden som har stigit med 17 procent.

Tor Borg, ekonom på SBAB, har gjort undersökningen och menar att det till stor del handlar om försiktighet. Trots att andra sparformer har gått bra så finns det ingen garanti att de fortsätter göra det. Krisen i Grekland har oroat, liksom sviterna av finanskrisen och det osäkra politiska läget i Sverige. En del tror även att den senaste tidens uppgång på aktiemarknaden är en varningssignal om sämre tider.

En annan orsak är lathet. Det kan vara att man drar sig för att undersöka andra alternativ för min har inte kunskapen, vilket Tor Borg tycker är synd.

– Man tjänar kanske inte jättemycket på att byta bankkonto men det är lättförtjänta pengar som man ordnar med ett knapptryck eller två, säger han till di.se.

Här kan du enkelt jämföra sparräntor hos olika banker >