Hushållens skulder bara ökar

Svenskarna har aldrig varit så skuldsatta som idag. SEB:s sparbarometer presenterades på onsdagen och siffrorna är skakande. Hushållen skuldsättning uppgår till 3 600 miljarder kronor – vilket är 87 procent av Sveriges BNP.  Låna pengar

Enligt SEB:s sparbarometer växer siffrorna med 7,3 procent per år, vilket SEB:s privatekonom Jens Magnusson menar är oroväckande snabbt.

– Det finns all anledning att hålla ögonen på utvecklingen. Skulderna får förstås inte springa i väg hur långt som helst, säger han.

Något som har eldat på skulderna är de låga räntorna som gjort det möjligt att låna stora belopp, för framförallt är det bostadslån som står för den stora delen. Men konsumtionslån ökar också. Jens Magnusson uppmanar dock till lugn och tycker att man bör invänta resultatet av amorteringskravet som införts innan man gör något annat.

– Det finns risker med nuvarande situation, men man får inte drabbas av panik och vidta allt för många åtgärder för snabbt. Gör man det riskerar man att skapa just de problem på bostadsmarknaden som man vill undvika, säger han.

Källa: SEB Sparbarometern för andra kvartalet 2016