I miljard för mycket betalar svenskar i elkostnad

Företaget God El har tagit fram en beräkning som visar att svenskar under 2015 betalade nästan 1 miljard för mycket i elkostnader. Det är de dyra anvisade avtalen som elavtalen övergår till när man inte gör ett aktivt val, meddelar God El i ett pressmeddelande.  Dyra elavtal

I förra veckan meddelade regeringen och energiminister Ibrahim Baylan att det kan bli tal om en prisreglering av elmarknaden. Han ansåg att eldbranschen inte själva har bidragit tillräckligt mycket till att förändra avtalsformerna och ändra detta.

Anvisningsavtalen, eller tillsvidareavtal som de också kallas, ligger ofta på cirka 30-50 procent dyrare och pga dessa betalar svenskar närmare 1 miljard extra i elkostnader som inte skulle behövas om bara ett aktivt val gjordes. Ungefär 600 000 svenskar beräknas ligga på anvisade avtal. Särskilt viktig är det att kolla om vid byte av bostad då 8 av 10 av de som ligger på anvisade avtal fått det efter en flytt.

– Anvisningsavtal var i snitt drygt 50 % dyrare än rörliga avtal under 2015. Många elkunder hamnar automatiskt på ett sådant avtal utan att de vet om det när de byter bostad, säger Björn Dahlberg, elmarknadsexpert på GodEl.

– Hälften av alla hushåll som hamnar på dessa avtal ligger kvar där i över ett år, och genomsnittskunden betalar varje år 1700 kr för mycket till elbolaget helt i onödan, fortsätter Björn Dahlberg.