Idag införs bolånetaket

.Den 1 oktober 2010 är en stor dag i den svenska ekonomin. Dels tas 50-öringen ur bruk samt att det så omtalade bolånetaket införs. Idag blir det alltså både svårare och dyrare för många att låna pengar till en bostad. Då man nu bara får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten måste placeras i ett så kallat blancolån.

Det handlar alltså om de sista 15 procenten av ett bolån som nu måste finansieras på annat sätt än från bankens förmånliga bottenlån. Antingen så behöver man kasta upp kontantinsatsen på det beloppet vilket för en förstagångsköpare är oerhört mycket pengar. Har man inte pengarna kontant så måste man således också låna upp den här summan. Det kan inte göras med bankens boräntor. Istället placeras det i ett så kallat blancolån vilket innebär ett lån utan säkerhet mot en högre ränta. Dagens ränteläge talar om räntor någonstans kring 3 procent över räntorna för bolån.

Det har även tidigare varit problem att få låna till hela köpeskillningen så att man inte får mer än 85 procent av insatsen i ett lån kanske inte kommer för en nyhet för de flesta. Det som däremot skiljer sig väsentligt från tidigare är det faktum att de sista 15 procenten nu kommer lånas till en betydligt högre ränta. Det gör att månadskostnaden går upp ordentligt för ett större bolån. Lägg där till amorteringen som måste göras för att bli av med blancolånet så fort som möjligt.

Tufft för förstagångsköpare

För många har inte det här någon betydelse medan det kan vara ordenligt jobbigt för andra. Framförallt förstagångsköparna på marknaden.

Om du vill göra en bostadsfinansieringskalkyl och se vilka kostnader som uppkommer i och med ett köp av en bostad så rekommenderar vi att du testar vår bostadsfinansieringskalkylator.