Indiens valuta fortsätter att tappa

Indiens valuta, rupien, fortsätter att tappa i värde mot dollarn och nådde en ny bottennivå under tisdagen. Oron för Indiens ekonomi växer och i värsta fall kan Indiens sviktande ekonomi sätta igång en ny Asienkris, likt den 1997.

Indien har under 2000-talet haft en av världens snabbaste växande ekonomier men 2013 har varit ett tufft år för Indien och  det ekonomiska läget blir allt sämre. Den inhemska valutan Rupien har sjunkit som en sten det senaste året och tappat 16 procent mot den amerikanska dollarn.

Valutatappet gör att det blir allt dyrare för Indien att importera olja vilket är ett hårt slag för landets ekonomi. När investerarnas förtroende för Indien sviker följer valutan efter. Oron för den vikande ekonomin har också märkts på börsen i Bombay som sjunkit kraftigt.

Om Indiens ekonomi fortsätter nedåt kan en ny Asienkris, likt den 1997, bli verklighet. Den gången var det den thailändska valutan som tappade 25 procent av sitt värde under en natt och som satte igång en finanskris som drabbade Sydkorea och Indonesien värst.