Inga stora nyheter för din plånbok i vårbudgeten

Idag presenterade regeringen vårbudgeten där man fokuserat på klimatet, jobben och skola samt den rådande flyktingsituationen. För din plånbok så innebär inte vårbudgeten några större tillskott mer än att RUT-avdraget byggs ut.

Vårbudgeten bjuder inte på några större förändringar för din privata ekonomi. Det som kan påverka din hushållsekonomi något är att man sänker momsen för reparationer av textilier, skor och cyklar, från 25 till 12 procent, samt att RUT-avdraget byggs ut. De nya RUT-avdragen gäller nu även för exempelvis IT-tjänster, underhåll av vitvaror, flyttjänster och för vissa arbeten i trädgården. De nya RUT-avdragen kommer att börja gälla från den första augusti i år och den sänkt momsen på reparation gäller från och med årsskiftet.

Nästa år kommer man att begränsa uppräkningen av den nedre skiktgränsen, vilket innebär att fler kommer att hamna över gränsen då man får betala statlig inkomstskatt. Den nedre skiktgränsen kommer nästa år att ligga på 36 533 kronor.

Något som inte påverkar din ekonomi direkt är att Regeringen kommer att skjuta till 10 miljarder till kommunerna och landstingen runt om i landet, ett åtgärd som Vänsterpartiet förhandlat fram. Pengarna kommer att portioneras ut beroende på flera faktorer men en faktor som tas in i beräkningen är hur många asylsökande och nyanlända varje kommun tagit emot.