Ingen framgång för ägarlägenheter

Ägarlägenheter infördes för två år sedan och än så länge har intresset inte varit speciellt högt. Och i Sverige finns det, just nu, endast 388 ägarlägenheter på marknaden.

Har du nånsin stött på ordet ägarlägenhet? Det är i alla fall en form av bostadsrätt, skillnaden är dock att du står som ägare och inte bostadsrättsföreningen. Ägarlägenheter har inte haft någon genomslagskraft, men det är lägenhetsform som är populärt utomlands.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) tror och hoppas på att det kommer att bli en förändring framtiden. Samtidigt menar han att denna boendeform är bra att ha som komplement på marknaden.

De positiva delarna med en ägarlägenhet är att du kan hyra ut lägenheten i andra hand utan att någon har något att säga om detta. Vilket måste godkännas om du bor i en bostadsrätt. Ägare för en ägarlägenheter kan heller aldrig behöva betala för att en lägenhet i föreningen står tom, och på så vis får man en tryggare ekonomi. Du kan även pantsätta din ägarlägenhet, vilket gör detta alternativ mer flexibelt.

Ägarlägenhet är ett mer flexibelt alternativ, speciellt om man ser till de ekonomiska fördelarna. Att äga sitt boende är det ju många som redan gör, exempelvis villaägare med mera. Så det borde inte vara något nytt under solen. Men problemet är att ägarlägenheter inte kan omvandlas från bostadsrätter, utan kan endast tillkomma vid byggnationer.