Ingen sänkning av repräntan i morgon

Idag har riksbanken återigen träffats för att beslut om reporäntan. Men beslutet som all väntar på kommer inte att offentliggöras förens i morgon. Och ska man tro debattörer och experter så blir det en oförändrad reporänta.

Reporäntan väntas lämnas oförändrad nu i oktober, speciellt med tanke på att Riksbankschefen, Stefan Yngves, själv skrev en artikel i Dagens Nyheter i förra veckan där han debatterade för att inflationen inte är det enda som Riksbanken bör ta hänsyn till, utan även exempelvis den finansiella stabiliteten.

Dock så ligger inflationen just nu på 0,4 procent, vilket är 0,3 procentenheter lägre än vid den förra sänkningen, och med tanke på att målet är 2,0 procent så är det en motiverande faktor för Riksbanken att sänka räntan.

Det finns en massa faktorer som talar för att en sänkning av reporäntan just nu. Men det finansiella läget kan stoppa Riksbanken i nuläget. Därmed är det högst troligt att en sänkning kommer att ske i december om inte en sänkning kommer till i morgon.

I dag ligger reporäntan på 1,25 procent och om en sänkning blir aktuell rör det sig om 0,25 procentenheter.

Hur som helst kommer vi att få beslutet i morgon så håll till godo. Vi kommer att presentera resultatet här så fort Riksbanken har gått ut med sitt pressmeddelande.