Inget förlängt stödpaket till Grekland

Helgens besked kring Greklandskrisen fick börserna runt om i Europa att rasa under måndagsmorgonen och nu är ett Grexit närmare än någonsin.

Grexit kan vara närmare än någonsin. På fredagskvällens stod det klart att Grekland kommer att genomföra en folkomröstning den 5 juli för att rösta om en förlängning av stödpaketet från de tre långivarna EU, IMF och ECB. Ett stödpaket som Grekland behöver för att betala sina kostnader som bland annat en återbetalning till IMF på 1,6 miljarder euro, som ska betalas tillbaka den 30 juni. 

Inget förlängt stödpaket

Beslutet om en folkomröstning mottogs inte med glädjerop från de tre långivarna som nu istället väljer att stänga dörren till Grekland och inte förlänga stödpaketet. Detta innebär att Grekland ställs inför en finansiellt kris som med all sannolikhet kommer att innebära att Grekland kommer lämna Eurosamarbetet.

Börserna faller

I motsats till förra veckan, när börserna runt om i Europa sköt i höjden när beskeden var positiva från förhandlingarna, så reagerade börserna istället väldigt negativt på helgen utveckling. I stort sett har alla de Europeiska börserna fallit och vid elvatiden låg Stockholmsbörsen OMX30 på minus 1,60 procent.

Tag med kontakter om ni ska resa till Grekland

Den osäkra situation i Grekland har fått många greker att ta ut sina besparingar, i panik, i landets banker. Men när ECB gav bankerna kalla handen har nu landets banker valt att stänga ned i en veckas tid, till och med den 7 juli, och de flest bankomaterna gapar idag tomma.

En rekommendation, som bland annat flera resebolag gör, är att ta med sig mycket kontanter om ni ska resa till Grekland. Det är fortfarnade0 många restauranger som fortfarande inte tar emot betalkort.