Jordgubbsförsäljare ska kontrolleras i sommar

Skatteverket planerar en bred kontrollinsats inför sommaren av bland annat jordgubbsförsäljare, torg- och marknadshandlare. Detta för att kontrollera att kassaregisterlagen följs.

Det var vid årsskiftet som det infördes krav på godkända kassaregister även inom torg- och marknadshandeln. Precis som för butiker gäller kravet för handlare vars omsättning överstiger 177 600 kronor. Detta innebär att bland annat marknader, jordgubbsförsäljare och sommarcaféer kan få besök av Skatteverket i sommar.

Enligt Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets kontroll av kontanthandeln, vill de allra flesta göra rätt för sig och genom kontrollerna granskar Skatteverket att reglerna efterföljs så ingen oschysst konkurrens förekommer.

Under kontrollerna kommer därför flera hundra personer att medverka för att se till att handlare med godkänt kassaregister även använder det. Om kassaregister saknas eller att kunden inte erbjuds kvitto kommer en kontrollavgift att tas ut, liksom om priset inte slås in i kassan.