Kan bli dyrt med julklappar på avbetalning

En undersökning visar att 15 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa julklappar på avbetalning. Men tänk på att ett räntefritt erbjudande ändå ofta innehåller avgifter och därför kan julklappen bli dyrare än vad du har tänkt dig.

Det är företaget Advisa som har gjort undersökningen som visar att svenskar hellre köper julklappar på avbetalning än tar ett banklån för att täcka utgifterna. Drygt 10 procent svarade att de skulle kunna tänka sig att ta ett lån för att ha råd med julklapparna.

Det kan verka billigare att köpa saker på räntefri avbetalning, men tänk på att en avbetalningsplan kan innehålla uppläggningsavgifter och aviavgifter. Dessutom kan avbetalningsplanerna ändras om inte kunden håller sig till avtalet.

Till exempel kan en julklapp som kostar 2000 kronor landa på 2700 kronor i slutändan om kunden har en räntefri avbetalningsplan på 12 månader och om uppläggningsavgiften ligger på 395 kronor och aviavgiften 29 kronor.

Så tänk till om du funderar på att handla julklappar på avbetalning eller ta ett lån för att konsumera. I undersökningen som gjordes av Advisa svarade de flesta av de 1000 respondenterna att de planerade köpa julklappar för lönen eller för sina sparpengar.

Källa: DN