Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag och det bunkras upp ordentligt med de härliga vetebröden i såväl butiker som caféen. Hur mycket pengar spenderar vi egentligen på dessa bakverk? SCB har gjort en undersökning på kanelbullens prisutveckling.

SCB har samlat in prisuppgifter från butiker och konditorier och jämfört kostnaden med vad det kostar att själv baka sina bullar. De har, för att få fram dessa uppgifter, utgått från ett klassiskt kanelbullerecept och mätt prisutvecklingen på ingredienser.

Prisutveckling sedan 1990

De bullar som ökat mest i pris sedan 1990 är de som säljs på caféer och konditorier. Där ligger ökningen på hela 74%. Men handen på hjärtat. Storleken på bullarna har även de ökat markant sedan 90-talet. Bullar som säljs i butik har långt ifrån samma ökning med sina 21%. Även om det brukar vara ett bra mycket billigare alternativ att baka hemma så har kostnaden för hembakade bullar under samma period ökat med 54%.

SCBs prisexempel

SCB har gjort en liten jämförelse mellan priserna från 1990 och 2017. Man har gjort en ungefärlig uppskattning på priserna förr och räknat om hur de ligger i dagens läge med prisutvecklingen.

                                                                 1990                               2017

Kafé/konditori                                          12:-                                 21:-
Butik                                                             5:-                                   6:-
Hembakat                                                    0,75:-                              1:-

Priset för hembakat följer i hög grad prisutvecklingen på mjöl. Just denna ingrediens steg markant då världsmarknadspriserna steg 2007. I år ser vi även effekten av att smöret blivit dyrare.

Ökning av livsmedelspriser

Under den senaste 20-årsperioden finns det en grupp ingredienser som ökat mer i pris än KPI* totalt. Dessa ingredienser utgör mer än hälften av innehållet i en kanelbulle och har därför spelat stor roll för prisutvecklingen. Mjöl, mjölk, ägg och smör har under denna period stigit mellan 51 och 62 procent i pris. Sett över hela tidsperioden har priset på mjölk och ägg stigit med 88 respektive 62 procent.

Elförbrukning

Även elpriset bör vägas in då man talar om kostnaden för att baka. Det drar en del energi att värma upp en ugn och elpriset har ökat med närmre 190 procent sedan år 1990. Dock har inte elkostnaden så stor påverkan på priset då en plåt kanelbullar inte tar mer än tio minuter att grädda.

Tips! Låt ugnen stå öppen efter att ni plocket ut era bullar och nyttja värmen till att värma upp huset. För mer tips och information angående energianvändning. Gå in på vår sida om energi.