Katastrofen i Japan skakar Tokyobörsen

Det är nog ingen som har undgått de naturkatastrofer som har drabbat Japan under helgen och förra veckan. Först en jordbävning, som földes upp av en tsunami med fler meter höga vågor. Läget i Japan är kritiskt, inte bara för de som blivit skadade eller hemlösa. Naturkatastroferna har kostat många människors liv samtidigt som de även orsakat stora materiella skador. Detta har gett avtryck på Tokyobörsen som har gått ner 6,2 procent under måndagen.

Japan har drabbats av den värsta katastrofen sen andra världskriget, enligt den Japanska regiringen. Stora insatser görs för att rädda de som drabbats och fortfarande är vid liv. I en kuststad, som i princip jämnats med marken, saknas det upp emot 10000 människor och det mer än hälften av de 17000 som bodde där innan.

Det är även ett kritiskt läge för några av de kärnkraftverk som ligger vid Japans östkust. Vissa av kärnkraftverkens byggnader har skadats och kylsystemen, för flera reaktorer, är ur funktion. Ett intensivt arbete pågår just nu för att kyla ned reaktorerna med havsvatten istället. Och många är rädda för att någon av reaktorerna ska drabbas av en härdsmälta. Just nu är cirka 25 procent av hela Japans elproduktion nere och ransonering av el är att vänta framöver.

Katastroferna som drabbat Japan ger, inte helt oväntat, även effekter på Tokyobörsen. Börsen föll med 6.2 procent på måndagen och framförallt är det biltillverkarna som Toyota, Honda och Nissan som drabbats värst. Den Japanska centralbanken har även skjutit till 183 miljoner till penningmarknaden för att stabilisera läget och följer penningmarknaden noga.

Vi har tidigare rapporterat om oroligheterna runt om i världen och nu är det mer kritiskt än någonsin. Libyens diktator har tagit tillbaka flera städer från de kämpande rebellerna, och just nu ser det ut som att inbördeskriget kommer att fortsätta en tid framöver. Nu har även Japan drabbats svårt av naturkatastrofer som orsakat många människors lidande och stora materiella skador.

Nu gäller det att placera sina fonder och aktier smart, att verkligen tänka efter var marknaden är som mest stabil mot händelserna i omvärlden. Eller om man bör omplacera sin sparpengar till exempelvis guld, silver eller till ett sparkonto, för den som inte vill ta risken under dessa turbulenta tider.