Kina – favoriten bland de som shoppar på nätet

Populärt att nätshoppa från Kina med fyndpriser och billig frakt. Nätshoppingen växer och vi klickar hem kläder, skönhetsprodukter och teknik från hela världen. Just nu är Kina ett populärt land att beställa ifrån då varorna håller låga priser och frakten är nästintill gratis. Men fraktkostnaderna kommer att höjas framöver.

Vi nätshoppar som aldrig förr och just nu toppar Kina listan på länder som vi väljer att beställa från då vi handlar från utlandet. Utöver fyndpriserna, kläder och teknik till låga priser, är dessutom fraktkostnaden från Kina nästintill obefintlig. Det är svårt nog för svensk näthandel att konkurrera med de billiga varorna från Kina. Att sedan fraktkostnaden ofta är lägre än den inom Sverige underlättar inte.

Gammalt system ligger bakom billig frakt

Anledningen till att man kan hålla så låg fraktkostnad ligger i det internationella postsystemet, med rötter från 1874. På den tiden var Kina ett utvecklingsland som behövde hjälp med att få igång sitt postsystem. Något man fick genom subventioner. Av någon anledning har detta system inte följt med i utvecklingen och Postnord tvingas än idag att subventionera paketleveranser från kinesiska företag. Detta bäddar för ökad handel från Kina och Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord, tror att detta bara är början såvida inte fraktkostnaderna höjs.

Snart höjs frakten

Såväl PostNord som Svenska handels har länge flaggat för en förändring. Under förra årets Världspostkongress enades medlemmarna om att ändra terminalavgifterna på internationella försändelser. Det kommer att bli dyrare för China Post att få sina paket levererade i Sverige då man planerar en succesiv höjning de kommande åren. Men än så länge går det inte att svar på hur dyrt det kommer att bli eller hur snabbt det kommer att ske. Beslutet välkomnas av Svensk Handel.