Kina går om USA nu på måndag

Enligt nya beräkningar från Världsbanken och FN så kommer Kina att gå om USA som världens största ekonomi nu på måndag.

Att Kina kommer gå om USA som världens största ekonomi är ingen överraskning, och enligt den traditionella beräkningsmodellen skulle detta tronskifte ske först någon gång runt 2020. Men nu har Världsbanken och FN tagit fram nya beräkningsmetoder med en köpkraftsjusterad valuta och då framkommer det att Kinas ekonomi är jämförbar med USA:s redan nu.

Tillväxten för Kina väntas bli sju procent i år jämfört med USA:s 2 procent och detta innebär att tronskiftet kommer att ske redan i år. Enligt beräkningarna från Världsbanken så kommer Kina att gå om USA nu på måndag, den 29 september. Kina tar då återigen hand om förstaplatsen som världens starkaste ekonomi efter att ha fått lämna ifrån sig den till USA i slutet av 1800-talet, en plats man då hade haft sedan 1500-talet.

Det som gör Kinas återerövring extra ordinär är att landets ekonomi fullkomligt rusat fram de senaste åren med en tillväxt på 10 procent, i genomsnitt, de senaste 30 åren. Även om Kina snart innehar platsen som världens största ekonomi, enligt de nya beräkningarna, så väntas Kinas ledare fortfarande hålla en låg profil internationellt för att inte landets starka tillväxt ska komma av sig.

Källa: DI.se