Kraven på amortering skärps

Bankföreningen har nya rekommendationer på hur stor del av bolånet som behöver betalas av inom 10-15 år. Riktlinjerna skärps vilket betyder större månadsutgift.

Enligt de riktlinjer som finns i dag ska den del av bolånet som överstiger 75 procent av lägenhetens värde vara avbetald inom 10-15 år. Nu kommer Bankföreningen med nya rekommendationer för nya lån. Det innebär att nya lån som är större än 70 procent av bostadens värde bör amorteras under 10-15 år. Detta ska främja en sundare amorteringskultur.

Enligt en rundringning som di.se har gjort planerar storbankerna att följa de nya riktlinjerna för amorteringen. De ska införas stegvis under våren och träda i full kraft vid halvårsskiftet. Enligt rekommendationerna ska alla nya bolånekunder få en individuell amorteringsplan.

För ett hushåll som tar lån på 2 000 000 miljoner gör de nya reglerna en skillnad på 556 kronor i månaden. Jämfört mot de gamla. Det blir alltså en utgift på 556 kronor mer i månaden beräknat på en 15 års period. Men samtidigt kan amortering ses som ett sätt att spara, då man investerar i sitt boende.