Kronan väntas tappa mot dollarn och stärkas mot euron

Privataaffarer har sammanställt vad de fyra bankerna SEB, Swedbank, Nordea tror att den svenska kronan kommer att ligga på framöver, mot dollarn och euron. Och enligt bankernas prognoser väntas kronan stärkas mot euron men tappa mot dollarn.

Under 2012 så tappade euron kraftigt mot kronan i och med den finansiella krisen i Europa. Även mot dollarna stod den svenska kronan starkt då dollarn tappade i värde med tanke på den statliga lånekrisen i USA samt ovissheten kring valet.

De fyra storbankerna tror också att euron kommer att tappa framöver och tre av de fyra bankerna tror att euron kommer att tappa till låga 8,30 på ett år. Det är 33 öre lägre än dagens kurs på 8,63 kronor. Bara Nordea tror att euron kommer att ligga kvar på dagens nivå kring 8,60. Enligt den sammanställning som Privataaffärer gjort.

Dollarn ligger i dag på cirka 6,50 svenska kronor och på ett år tror bankerna att kursen kommer att stärkas. Framförallt tror Nordea och Handelsbanken på en stark dollar och deras prognos är att värdet kommer att ligga runt 7,50 kronor om tolv månader. På kort sikt väntas dock valutan tappa och Handelsbanken tror att den kommer nå låga 6,22 inom tre månader. Av de fyra bankerna är det endast Nordea som tror på en högre kurs än dagens dollarkurs om tre månader.

Hur det kommer att bli framöver är svårt att sia om, även om bankernas prognoser är bra luta sig mot. Det som avgör är hur USA kommer att lösa budgeten och lånekrisen samt hur utvecklingen av den finansiella krisen i Europa kommer att arta sig.

Ska du ut och resa kan detta vara intressant att veta eller om du ska handlar från utlandet. Ska du dock växla pengar inför en resa så kan du kolla in växlingskurserna från Forex här.

Källa: privataaffarer.se