Kronofogden varnar för julhandeln

Vi har sett flera stora rubriker i pressen om att julhandeln förväntas bli rekordstor, precis som vanligt. Kronofogden är dock inte lika lycklig över dessa fakta och varnar nu personer för att handla på kreditkortet. Skulderna kommer öka lavinartat och i påsk kan rekordmånga sitta på betalningsanmärkningar som härleds till just julhandeln.

Lånekonsumtionen är ett problem, inte bara när det gäller bostadsfinansiering utan också i vanlig privat konsumtion så som handel av varor och tjänster. När du julhandeln inleds kommer detta fenomen knappast minska utan istället riskera öka ordentligt. Det kommer fullständigt frossas i köperbjudanden i butikerna och för många är det väldigt svårt att stå emot. Många tar då hjälp av det fantastiska kreditkortet där man slipper betala (!). På så sätt skjuts skulderna framåt i tiden och kunderna drabbas istället av den fruktade ränta-på-ränta-effekten. Det vill säga att dina skulder blir bara större och större ju mer du väntar att betala.

Det är inte speciellt enkelt att förstå hur mycket pengar det blir i slutändan när man står i butiken och skall betala. Därför rekommenderar Kronofogden alla köpare att betala julklapparna med kontanta medel. Det blir ingen rolig överraskning framåt i tiden när julklapparna skall betalas framåt påsk. Att få betalningsanmärkningar på uteblivna räkningar kan förstöra mycket för en familj som vill ha både framtida lån till hus och arbete.