Kryptovalutor och dess volatilitet

De senaste månaderna har inte sett bra ut för kryptobranschen. Mellan april och juni mer än halverades Bitcoins värde, och andra kryptovalutor har fallit ännu mer. Mitt i denna turbulens har kryptoskeptiker ökat kritiken för de digitala valutorna. Argumentet, enligt dem, är den extrema volatilitet.

Men som många investerare redan vet är volatiliteten på marknaden inte nödvändigtvis något dåligt. Hög volatilitet kan faktiskt vara fördelaktigt för investerare, inte minst för aktiva daytraders som gör vinst på kraftiga prissvängningar.

Att förstå vad volatilitet betyder på kryptomarknaderna - vilka signaler den sänder och reagerar på - är viktigt för alla som vill diversifiera sin portfölj med dessa mytomspunna tillgångar.

Vad är volatilitet?

Volatilitet är ett mått på hur mycket priset på en viss tillgång har rört sig uppåt eller nedåt över tid. Man brukar säga att ju mer volatil en tillgång är, desto mer riskfylld anses den vara som investering - och desto större potential har den att antingen ge högre avkastning eller högre förluster än mindre volatila tillgångar.

Kryptovalutor anses vara väldigt volatila, inte minst Bitcoin vars värde fluktuerar drastiskt. Aktier har ett bredare spektrum av volatilitet och fonder anses vara tillgångar med lägre volatilitet.

Det faktum att de fortfarande är nya bidrar till deras volatilitet

Den främsta orsaken till volatiliteten i kryptovalutor är att de fortfarande är relativt nya fenomen. Alla nya koncept tar tid att etablera sig och bli accepterade. Detsamma gäller naturligtvis för kryptovalutor.

Trots kryptovalutors globala uppmärksamhet de senaste åren är de inte lika accepterade som traditionella tillgångar. Den växande acceptansen och marknadens mognad går dock hand i hand.

När kryptovalutor omtalas mycket i media kan värdet sjunka eller stiga drastiskt. Sådana händelser bidrar nämligen till volatiliteten. När en välkänd investerare köper aktier i ett visst aktier tenderar priserna på den aktien att stiga, och det samma gäller för kryptovalutor.

Är volatilitet bra eller dåligt?

Marknadsvolatilitet förutsätter inte ökad risk. Det är helt enkelt ett mått på hur mycket diverse tillgångars kurser fluktuerar i värde vid en viss tidpunkt. Valutakurser förändras varje dag och detta gäller även kryptovalutor.

Visst kan kurserna ta stora, och ofta förutsägbara, svängningar uppåt eller nedåt när marknaden är mer volatil. Men svängningar i båda riktningar ger faktiskt sina egna potentiella möjligheter att tjäna pengar.

På lång sikt är det volatiliteten som gör det möjligt för oss att spekulera på marknaden. Även om du är en långsiktig investerare skulle du aldrig tjäna något utan att priserna förändras.

Gör din research innan du investerar i kryptovalutor

Det finns mycket som du bör känna till om kryptovalutor, förutom deras volatilitet, innan du investerar i dem. Se därför till att du är välutbildad innan du ger dig på dem, eftersom de är mycket riskfyllda tillgångar.

Om du letar efter en guide om hur du kan investera säkert i kryptovalutor bör Cryptomeister vara ditt förstahandsalternativ. Lär dig mer om Cryptomeister genom att klicka på länken.

När du väl har gjort din research och är redo att börja investera, se till att kryptovalutor inte tar upp för stor del av din portfölj. Baserat på hur kryptomarknaden fungerar rekommenderas investerare att ha högt 1% eller 2% av sin portfölj i kryptotillgångar.