Läge att se över sparräntan

Spekulationer om att reporäntan kan bli negativ har satts i gång, något som i så fall kan drabba spararna. Skulle det bli en negativ reporänta, riskerar det nämligen att bli negativ ränta även på bankinsättningarna.

SEB-chefen Annika Falkengren säger dock till di.se att ett scenario med negativa räntor inte är särskilt troligt.

– Småspararna ska inte behöva oroa sig för att det blir lägre än noll. Men jag kan inte garantera det, säger hon.

Hon anser att det inte är troligt att Riksbanken sänker reporäntan till under noll, då Sverige har tillväxt. I dag ligger reporäntan på noll procent, vilket har resulterat i att flera sparkonton därmed har en sparränta på noll procent. Bankerna har svårare att få avkastning på sina pengar och tjänar ingenting på spararnas pengar, enligt Falkengren. Detta tas delvis igen på att vinstmarginalerna på bolån har ökat.

Det ekonomiska läget gör att det kan vara läge att se över sitt sparande, till exempel genom att jämföra sparräntor och fundera över i vilken sparform man ska placera sitt kapital.

Nyligen sänktes den schweiziska styrräntan på innehav över 10 miljoner schweizerfranc till -0,75 procent, vilket har gjort att spekulationer om att även den svenska reporäntan kan vara på väg under nollan har tagit fart. Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén sade på torsdagens pressträff att Riksbanken borde sänka räntan på grund av det låga inflationstrycket och de fallande inlationsförväntningarna. Di.se skriver att han tycker att det vore bra att inleda med en mindre sänkning och utvärdera dess effekter.

Nästa reporäntebesked kommer den 12 februari.