Lägsta elpriset på 15 år

Elpriserna har sjunkit rejält under våren och ligger på den lägsta nivån på över 15 år. Det innebär att du som har ett rörligt elpris eller som kommer ut från en bindningstid får pengar över till annat.

De låga elpriserna beror på att vädret varit gynnsamt med rikligt med regn som gynnat vattenkraften samtidigt som vindkraftverken gynnats av blåsigt väder, enligt uppgifter från Dagens Nyheter.

Har du ett bundet elavtal som snart går ut, ja då kommer det att vara stor skillnad på priset du får betala med dagens rörliga elpris och det kan röra sig om flera tusen per år.

Om det är värt att binda elpriset just nu är svårt att säga eftersom man aldrig vet i förväg hur priset kommer att utveckla sig, speciellt om ni överväger att binda elpriset över många år framöver. Fördelen med att binda elpriset är att du då vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad tills dess att avtalet löper ut. Det finns dock en möjlighet att teckna ett mixat avtal med en del rörligt och en del bundet elpris, för den som tror på ett lågt pris framöver men som ändå vill ha en bättre fingervisning om vad månadskostnaden kommer att bli.

Har du ännu aktivt valt ett bolag, som du exempelvis måste gör om du byter bostad, så sitter du på ett tillsvidareavtal. Ett tillsvidareavtal blir du automatiskt tilldelad om du inte valt ett bolag. Tillsvidareavtalet är mycket dyrare än om du aktivt tecknat ett avtal och därmed är det av yttersta vikt att se till att man inte sitter på ett tillsvidareavtal då det i längden bli oerhört mycket dyrare, helt i onödan. Idag sitter 700 000 hushåll med ett tillsvidareavtal, vilket är ett tecken på att många inte vet att man sparar stora pengar på att göra ett aktivt val.