Låna trots bolånetak?

Igår kunde vi rapportera att hysterin kring att låna pengar för bostad var hög just nu eftersom bolånetaket får sin faktiska effekt från och med förste oktober 2010. Många som ännu inte funderat så mycket kring vad bolånetaket får för effekt har hört av sig och därför tänkte vi reda ut vad det egentligen innebär.

Faktum är att bara för att bolånetaket införs så kommer det inte bli omöjligt att låna hela beloppet ändå. Det som dock blir en väsentlig skillnad är priset på lånet. Att låna hela beloppet av en bank skulle innebära att du får låna 85 % till normala förmåner medan de sista 15 procenten tecknas som ett så kallat blancolån vilket innebär ett belopp som ofta sträcker sig upp till 350 000 kronor och utan att ha någon säkerhet i ryggen. Ett blancolån får då istället en rejält mycket högre ränta som på årsbasis får stor effekt på mycket pengar.

Finansinspektionen hårdgranskar bolånetaket

Finansinspektionen är beredda på det här och kommer hålla stenkoll på bankerna och hur de profilerar sin marknadsföring kring just bolån efter att bolånetaket införs. Är en kund kreditvärdig så kommer denne ges möjlighet att teckna ett korrekt bolån på 85 procent av köpesumman medan de resterande 15 procenten placeras i ett blancolån om kunden inte kan få fram den handpenningen. Flera av storbankerna menar på att de kommer fortsätta med samma krav på amortering och ränta som tidigare men finansinspektionen har sagt att de kommer granska så att det verkligen efterföljs. Skulle amorteringskraven minska kan bankerna tjäna väldigt mycket pengar genom blancolånen genom att människor kastar bort väldigt mycket pengar på höga räntor.

Förstagångsköpare drabbas hårdast

Den grupp av människor som kommer drabbas hårdast av införandet av ett bolånetak är de som köper sin bostad för första gången. Om man sen tidigare har en bostad och säljer den brukar man kunna använda den överskjutande vinsten som kontantinsats utan problem och därför inte heller skadas speciellt mycket av bolånetakets effekter. Om man däremot behöver ordna fram 300 000 kronor i kontantinsatser vid sitt första lägenhet- eller villaköp så kan det bli ordentligt tufft. Här ligger nog desvärre blancolånen väldigt nära till hands.