Löneväxla? Tänk på detta

Det finns många olika sätt att spara till pensionen, löneväxling är ett av dem. Men det gäller att tänka sig för och undersöka för och nackdelar innan man väljer sitt pensionssparande. 

Att löneväxla innebär kortfattat att man låter arbetsgivaren betala in en del av lönen som pension istället för som lön. Alla arbetsgivare erbjuder inte sina anställda denna möjlighet, men om du är intresserad av att löneväxla kan du alltid ta upp frågan med din chef och undersöka möjligheterna till en sådan lösning.

Men innan du går vidare med planerna på löneväxling finns det framförallt en sak du bör tänka på. Din inkomst bör vara högre än 39 100 kr per månad för att det ska löna sig att löneväxla. Anledningen är att din lönegrundande inkomst påverkar alltifrån a-kassa, allmänna pensionen till föräldraförsäkringen. Men om man tjänar mer än 39 100 kr per månad har man nått taket för samtliga dessa ersättningar och förlorar inget på att välja att löneväxla en del av lönen som överstiger 39 100 kr.

En annan sak du bör tänka på är att du får skatta när du plockar ut din pension. Du bör också se till att eventuell tjänstepension beräknas på din ordinarie lön före löneväxlingen. 

 

Källa: DN