Mäklarna tror på prisfall

Det ser ut som att priserna på småhus kommer att dala kraftigt framöver och det är kriserna i USA och Europa som är avgörande.

Krisen i Europa och USA kommer att ha en inverkan på priserna för småhus i Sverige, enligt en rad tillfrågade mäklare. Men det är inte bara kriserna som kommer att oroa framöver.

Om det är många som vill sälja sitt boende så är det redan där en indikation på att priserna kommer att bli högre. Och om bankerna kommer att bli mer försiktiga med utlåning så betyder detta att färre kommer att ha möjlighet att köpa ett nytt boende, vilket göra att marknaden måste anpassa sina priser.

En annan del är att många inte har råd med kontantinsatsen, nu när aktier och fonder faller kraftigt, då många tar ut sin sparade pengar för att betala kontantinsatsen. Men i många fall så har tillgångarna värde sjunkit så kraftigt att de inte ens har råd kontantinsatsen, vilket göra läget än mer prekärt.

Risken finns att oron på marknaden gör att priserna kommer att falla väldigt kraftigt, det tror i alla fall 67 procent av mäklare runt om i landet det visar en undersökning från Mäklarinsikt där de har intervjuat 2000 mäklare.

Undersökningen visar att mäklarna i Blekinge är mest pessimistiska och där hela 73 procent tror på fallande priser för småhus.

Källa: e24.se