Mer pengar läggs på bröllopet

Nu stundar bröllopstider och trenden visar att allt mer pengar läggs på bröllopet. I genomsnitt lägger ett brudpar cirka 90 000 kronor på att gifta sig. Dyrast är maten.

För sex år sedan spenderade brudparet mellan 50 000 kr till 60 000 kr snitt på bröllopet. Nu lägger brudparet i genomsnitt 90 000 kr på bröllopet enligt siffror från Bröllopsakademin som DN har tagit del av. Det mesta av pengarna går till festen och ett sätt att spara in på kostnaderna är därför att se över gästlistan en extra gång.

Andra spartips inför bröllopet är att använda sig av gästernas kompetens. Kanske några av dem kan sminka, fixa bordsdekorationer eller sjunga. Det går även att hyra brudklänningen eller att köpa en begagnad på Blocket. Ett tips är att prioritera kostnaderna och kanske lägga mer pengar på ringarna som man har med sig hela livet, samt på en fotograf som tar bra bilder och förevigar minnet.

Anledningen till att mer pengar spenderas på bröllopet är att många gifter sig senare i livet och har då mer pengar. Dessutom har det blivit vanligare att man drar ut på det i flera dagar, enligt Tove Leijon, utbildningsansvarig på Bröllopsakademin.

– Eftersom man bara gifter sig en gång bryr man sig inte om ifall det är hög- eller lågkonjunktur utan satsar mycket pengar ändå, säger hon till DN.