När Euron tappar i värde kan det skada dina fonder

När euron tappar i värde mot kronan skadar de dig som har aktier i Europeiska fonder som tappar i värde i och med de fallande kurserna.

Ett exempelvis på hur en fond har tappat i värde är en Europafond hos Swedbank som har fallit med 13,5 procent sedan januari 2010. Euron har under samma period fallit med 20 procent och enligt analytiker så sägs de tappade värdet i denna fond till stora delar bero på förändringen i valutorna.

Anledningen till att fonderna tappar i värde är att de är tvingade att handla och investera i euro, eftersom det är en del av deras profil och strategi.

Så fundera noga och läs ordentlig om den fonden som du ska investera i. Är du osäker på hur valutorna kommer att förändras i framtiden är det säkrare att välja en fond i Sverige. Och tvärtom om du tror att Euron kommer att stiga snart så kan det då vara värt att satsa på en Europafond.

Dock sägs det att euron kommer att fortsätta att falla framöver till en nivå runt 8,00 kronor. En euro är i dagsläget värd 8,31 kronor.,