Nej i söndagens folkomröstning i Grekland

I söndags röstade det Grekiska folket om man skulle gå med på långivarnas krav om åtstramningar för ytterligare nödlån men resultatet blev ett nej. Ett resultat som gav ny osäkerhet på börsen som backade.

Efter söndagens nej i Greklands folkomrösning så var det en svajig dag på börsen under måndagen och Stockholmsbörsen OMX30 slutade dagen på -1,72 procent. Greklandskrisen är långt ifrån löst och nu är osäkerheten kring ett Grexis större än någonsin och vi kommer sannolikt ha många dagar framöver med en osäkerhet på börsen, tills dessa att Grekland och långivarna kan komma överrens eller om ett Grexit bli ofrånkomligt. Just nu är pajkastningen igång från båda hållen och det är oerhört svårt att sia om hur det kommer att bli.

Än så länge ingen idé att drabbas av panik. Har du ett långsiktigt sparande med pengar på börsen så är det på sikt bättre att låta pengarna vara kvar, eventuellt säkra upp en mindre summa för den som vill vara på den säkra sidan. När Grekland kommit överens med långivaran eller om Grekland lämnar eurosamarbetet så kommer börsen sannolikt att vända upp igen. Även om detta är råd vi kan ge dig så gäller det också att du bildar dig en egen uppfattning om ditt sparande och följer din strategi för din situation.