Nej till bankskatten i Cypern

Trots Cyperns nej till bankskatten under tisdagen så inledde Stockholmsbörsen på plussidan, dessutom så har den svenska kronan stärkts mot både pundet och dollarn.

Det blev ett blankt nej för bankskatten när Cyperns parlament röstade under gårdagen. Även om man igår sa nej till bankskatten har Cypern fortfarande möjlighet att ta få räddningspaketet värt 10 miljarder genom att exempelvis omforma skatten. Kravet är fortfarande att Cypern ska skrapa ihop 5,8 miljarder euro.

Kommer man inte överens om något förslag och inte får ta del av räddningspaketet kommer de stora bankerna i Cypern att gå omkull. Dock hoppas man nu på att Ryssland ska hjälpa till och eventuellt kunna rädda Cypern med ett nödlån med tanke på att många ryssar har pengar i de cypriotiska bankerna.

De europeiska börserna verkar inte så oroliga för utvecklingen i Cypern. De stora börserna, samt Stockholmsbörsen, inledde tisdagen på plussidan samt att den svenska kronan har stärkts ytterligare mot både pundet och dollarn samtidigt som euron stärktes mot dollarn och kronan. Aktuella växlingskurser.