Norge är världens mest kreditvärdiga land

Kapitalförvaltaren Blackrock har sammanställt en lista över de mest kreditvärdiga länderna och inte helt överraskande toppar de nordiska länderna listan med Norge som överlägsen etta.

Blackrock:s sammanställning jämför index för det senaste kvartalet och infattar totalt 48 länder. Och det som vägs in i detta index är bland annat statsskulden, BNP, hur korrumperat landet är, hur stabilt landet är rent finansiellt med mera. Så det är mycket som vägs in i detta index.

Norge toppar listan i överlägsen stil och anses som mest kreditvärdigt av alla länder i sammanställningen. I listan är det flera andra nordiska länder som kommer högt upp. Bland annat så ligger Sverige på en fjärde plats, precis framför Finland. Norden har därmed tre länder på topp fem. Danmark hittar vi lite längre ned på listan på en 13:e plats bakom Sydkorea.

Andra länder som rankas högt är Singapore som intar andra platsen följa av Schweiz. Tyskland ligger ”bara” på en 9:e plats bakom Kanada, Australien och Taiwan.

Anmärkningsvärt är att USA ligger på en 15:e plats, precis framför Kina, och att både Storbritannien samt Frankrike hamnar ännu längre ned på listan, någonstans kring mitten.

Lägst av alla de 48:a länderna rankas, inte helt oväntat för de flesta, Grekland. Näst sist ligger Portugal och det som är oroväckande är att Italien rankas som 43:e land och Irland som 42:a. Italien som är en av Europas största ekonomier.

Källa: blackrock.com