Nu blir Klarna bank

Klarna blir bank Finansinspektionen har godkänt Klarnas ansökan om ett banktillstånd. 20 månaders väntan är över och bolaget, som tidigare var registrerat som ett kreditmarknadsbolag, blir nu Klarna Bank. Dock är det betaltjänster som står i fokus och inte lån och sparande.

På tolv år gick de tre Handelskillarna från idé till bolag med 1500 anställda. Klarna finns idag i 18 länder och har 60 miljoner kunder. Idag finns enbart en av grundarna, Sebastian Siemiatkowski, kvar i bolaget men de två andra spelar fortfarande en stor roll för Klarna, konstaterar han.

Klarna Bank

Den som förväntar sig att Klarna kommer att bli en bank i mängden få nog tänka om. Istället för traditionella lån- och sparlösningar siktar de på att fortsätta med den verksamhet de fokuserar på idag: betaltjänster. Ambitionen är att leverera tjänster som underlättar folks dagliga betalningar via kort, konto och liknande. Man anser att många betallösningar idag inte är särskilt användarvänliga och skulle kunna förenklas.

Framtidens bank

Siemiatkowski är övertygad om att allt fler företag, i och med digitaliseringen och globaliseringen, kommer att specialisera sig på exempelvis lån eller sparande. Eller som i Klarnas fall – betalningar.
Han för sin del vill vara bäst på just betalningar och jobbar hellre i partnerskap med banker som inriktat sig på lån- eller sparform.

Källa: DN/SvD