Nu försvinner Eurons högsta valör

I många europeiska länder används idag euro som valuta. Sverige röstade däremot nej till ett införande av euro redan 2003. Enbart 42,02% av de räknade rösterna röstade ja varav ett införande aldrig blev aktuellt. Trots det är det idag möjligt att handla med euro på flertalet ställen i landet. Systembolaget och restaurangkedjan MAX är några av de aktörer som idag tillåter kunden att betala med euro. Du som är ute och reser mycket har säkert euros liggande hemma och då kan det vara dags att du kollar igenom dessa nu. Under den gångna helgen slutade nämligen 17 av eurozonens 19 centralbanker att ge ut 500-eurosedeln. Faktum är att ECB redan 2016 tog beslutet att denna värdefulla lapp skulle skrotas. Anledningen var och är fortfarande att 500-eurosedeln kan gynna kriminella verksamheter. Pengen har ett väldigt stort värde och väger lite vilket gör att den är smidig att använda i exempelvis penningtvätt.

500 eurosedeln slopas Trots att den Europeiska Centralbanken slutat att ge ut 500-eurosedeln så innebär inte detta att pengen försvinner över en dag. Du som har mycket euros hemma kommer fortfarande att kunna använda dessa. Sedeln som fasas ut kommer fortfarande vara lika mycket värd och är helt laglig att handla med. Däremot trycks det inga nya pengar och de flesta centralbanker i Europa kommer alltså inte heller att handla med €500. Tyskland och Österrike är det enda länderna som kommer fortsätta att hantera sedeln precis som vanligt. Detta dels för att övergången inte ska bli för svår men just tyskarna har också varit väldigt förtjust i den lila sedeln. Enligt en artikel i DN menar även Jens Weidmann som är den tyska centralbankens chef att förändringen inte kommer minska den ekonomiska kriminaliteten. Istället menar han att förtroendet för euron kan skadas. Många i landet menar även att detta kan vara början till slutet för användandet av kontanter. Har du mycket euro hemma i byrålådan och vill veta vad pengarna är värda så rekommenderar vi dig att använda vår valutaomvandlare.

Eurons historia

Sedan 2002 har euro använts som ett betalningsmedel runtom i Europa. Dock infördes den redan tidigare men enbart i digital form. Tyskland, Österrike, Spanien och Frankrike var några av de första länderna som ersatte sitt eget lands valuta med euron. 2019 finns det inte mindre än 19 länder med i valutaunionen. Sverige röstade alltså nej till ett införande av valutan redan i 2003 och opinionsundersökningar efter det har visat ett konsekvent motstånd. Enbart i ett få undersökningar som gjordes 2009 vann ja sidan över motståndarna. Orsaken till detta var med största sannolikhet att kronans värde var försämrat. På grund av det stora motståndet har det inte direkt varit på tal att genomföra en ny folkomröstning men trots detta finns det alltså många handlare som idag accepterar euro som betalning.