Nya besiktningsregler

Från om med den 20 maj 2018 slopas de gamla reglerna där slutsiffran på din nummerplåt avgjorde när bilen skulle besiktigas. Då införs istället en maxgräns på tiden mellan besiktningstillfällena.

Enligt det nuvarande systemet styr slutsiffran i registreringsnumret när din bil ska besiktigas. Har du exempelvis siffran 3 som slutsiffra är det månad 3, mars, samt två månader innan och två månader efter som utgör din besiktningsperiod. Detta system gäller fram till och med den 19 maj i år, därefter införs den nya regeln.

Nya regler – håll koll på datumen

Från och med den 20 maj gäller istället att bilen ska besiktigas senast 14 månader efter senaste besiktningstillfället. I och med övergången kan detta innebära att vissa fordon får ett nytt datum för nästa besiktning, som ligger närmare i tid.
Ex.
Om du besiktigade din personbil i juni 2017 ska den, med den nya 14-månaders regeln, besiktigas senast i augusti 2018.
Om du är osäker på när din bil ska besiktigas kan du surfa in på transportstyrelsen.se och fylla i ditt registreringsnummer. Du får då svar direkt.

Checklista innan besiktning

Nedan ser du de enklare punkterna för en kontrollbesiktning. Dessa kan du lätt gå igenom hemma och åtgärda innan du lämnar in bilen.

Kontrollera följande:

spara  Vindrutetorkare och spolare.
spara  Samtliga lampor och blinkers.
spara  Säkerhetsbälten. Dessa får du gärna sätta fast i baksätet.
spara  Tutan.
spara  Däckens mönsterdjup. Det ska vara minst 1,6 mm
spara  Att batteriet sitter fast
spara  Oljenivån
spara  Att det finns en varningstriangel i bilen
spara  Att backspeglarna sitter fast.
spara  Har du löstagbar krok? Kontrollera den och ta med nyckel.

Källa: Transportstyrelsen, Bilprovningen