Nya el-zoner påverkar ditt elpris

Om cirka två veckor så kommer Sverige att delas in i fyra el-zoner. Detta kommer att märkas mest för de som är boende i södra Sverige.

Ändringen till fyra el-zoner får negativa konsekvenser till de elkunder i söndra Sverige, eftersom den söndra delen konsumerar mer el än vad som produceras.

Enligt en undersökning som SCB har gjort på Telge Energis begäran så visar det sig att endast 50 procent av de svenska elkunderna är medvetna om den kommande förändringen.

De som har bundit sin avtal har redan nu fått känna på förändringen och i vissa fall hgar kunder boendes i de södra delarna av Sverige en prisökning med 10 öre per kilowattimme om man jämför med kunder boendes högre upp i landet.

Detta kan innebär flera tusen extra i året för vissa kunder och då gäller det att man håller ordning på sina elektroniska apparater och är medveten om hur mycket el de drar och hur mycket det kommer att kosta dig.

Som tur är så har vi två smidiga kalkylatorer, så att du kan räkna på dina elkostnader för ditt nuvarande elavtal och så att du kan räkna på hur mycket dina elektroniska produkter kostar dig.