Nya lagar från 1 juli kan påverka din ekonomi

Från den 1 juli träder flera nya lagar i kraft som kan påverka din ekonomi. Därför bör du ha koll på de nya reglerna.

De nya lagarna innebär en rad förändringar:

Dyrare att skiljas – Avgiften för att vända sig till domstol med allmänna ärenden höjs från 450 kr till 900 kr. Kostnaden för mål som gäller mer än ett halvt basbelopp höjs.

Semestersurfa blir billigare – Nya EU-direktiv reglerar hur höga avgifter operatörer får ta gör att det blir billigare att sms:a, ringa och surfa från andra EU-länder. Exempel blir det hälften så billigt att surfa, max 2,24 kr per megabyte. Från den 1 maj är det dessutom lättare att byta abonnemang, då uppsägningstiden får vara högst en månad.

Enklare med uthyrning – Det behöver inte längre finnas ”beaktansvärda skäl” för en bostadsägare att hyra ut, utan det räcker med ”skäl”. Däremot kan man få betala en avgift till bostadsrättsföreningen. Numera får man även lov att bygga friggebodar på 25 kvadratmeter utan bygglov, vilket kan ge ett extra tillskott i kassan vid uthyrning. Men kontrollera reglerna kring Attefallshuset, det är inte fullt så enkelt som att bara ställa dit en friggebod.

Skriftliga avtal för PPM – Nu räcker det inte med muntliga avtal till telefonförsäljare som vill sälja PPM-rådgivning. Bara skriftliga avtal gäller från 1 juli.

Straffavgift – Beräkningen för bankernas straffavgift för att lösa ett bundet lån ändras, då den i dag är oproportionerligt hög.

Källa:DN