Nya mynt från och med 2016

Det är inte bara de svenska sedlarna som får ett nytt utseende. Även mynten kommer att bytas ut och nu är det klart hur de nya mynten kommer att se ut.

De nya mynten kommer inte bara får ett helt nytt utseende, de kommer också att tillverkas i ett nytt material samt att de kommer vara lättare än dagens mynt. Dessutom kommer man att även att införa 2-kronan som en ny valör.

Anledningen till att man väljer att göra mindre och lättare mynt, och att man inför 2-kronan, är för att underlätta hanteringen av mynt i handeln samt transport av mynten. Det är också ett sätt att föbättra för miljön, då transporterna kommer att bli färre samtidigt som tillverkningen blir enklare.

2-kronan gör därmed comeback och har inte tillverkats av Riksbanken sedan 1971.

I ett pressmeddelande i dag meddelar Riksbanken att man har valt utseende på 1-, 2- och 5-kronan. Riksbanken har valt att gå på Ernst Nordins förslag med en utgångspunkt i elementen sol, vind och vatten. Tiokronorna som vi har idag kommer att vara oförändrade. 1- och 2-kronorna kommer att vara kopparfärgade och därmed kommer de inte innehålla något nickel, vilket är bra för allergikerna. 5-kronan kommer att vara guldfärgad.

– Ernst Nordins förslag håller hög konstnärlig kvalitet. Det är en vacker och användarvänlig myntserie med väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk mynttradition, säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformningen av sedlar och mynt.

Tidplanen för införandet av de nya sedlarna och mynten

Oktober 2015: 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarn
Oktober 2016: 100- och 500-kronorssedlarna och 1-, 2- och 5-kronan

Källa: Rikbanken.se