Nya mynten snart här – så ser de ut

Snart kommer nya mynten. Endast 10-kronan kommer vara fortsatt giltiga efter den 30 juni 2017. Myntkartan.se hjälper dig hitta ställe att lämna in dina gamla mynt.  Nya mynten

Den 30 juni 2017 blir alla gamla mynt förutom 10-kronan ogiltiga. Det gäller 1 kronan och 5-kronorna som ersätts med nya mynt. Enligt Riksbanken är det cirka 2,6 miljarder kronor som blir ogiltiga och i varje svenskt hushåll finns det i genomsnitt 770 kronor i mynt och mycket i burkar och sparbössor.

Den 3 oktober kommer de nya mynten och det är det största mynt- och sedelutbytet som gjorts i Sverige någonsin. En stor del av de gamla mynten kommer bytes ut via handel men Riksbanken har också tagit fram ett hjälpmedel, myntkartan.se, där man enkelt kan se vart närmaste inlämningsställe är.

– Vi vet att många som har större mängder mynt undrar var man kan lämna in dem, och myntkartan.se ger svar på den frågan. Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot stora mängder mynt. Därför lanserar vi denna tjänst redan nu, meddelar Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef i ett pressmeddelande från Riksbanken.

Källa och bild: Riksbanken