Nya uppgörelsen kan påverka din privatekonomi

Idag sker omröstningen om Sveriges statsminister i riksdagen. Det har gått inte mindre än 131 dagar sedan riksdagsvalet och förhoppningsvis kommer Sverige äntligen att få en regering igen. Det handlar om en ny uppgörelse som skett mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och som ska kunna möjliggöra att en regering kan bildas. Konstellationen är långt ifrån populär hos alla och kommer innebära en hel del förändringar. Expressen har idag tagit fram en lista där man radar upp ändringar som kan komma att påverka din ekonomi. Det handlar bland annat om sänkt skatt för pensionärer, fri hyressättning och flygskatt. Vi tänkte gå igenom några av de punkter som Expressen tar upp och som kan påverka din privatekonomi.

Ny politisk uppgorelse För att Socialdemokraternas Stefan Löfven ska kunna vinna statsministerposten och bilda en regering har det krävts samarbete mellan blockgränserna. Samarbetet eller den så kallade uppgörelsen har alltså gjorts mellan S, MP, C och L. Detta innebär att Löfven har fått släppa fram några av de förslag som C och L krävt för att gå med på uppgörelsen och rösta fram Löfven. Det handlar bland annat om att Vänsterpartiet inte ska få ha någon påverkan. Men även på andra specifika områden kommer Löfven bli tvungen att kompromissa och här kan du läsa om några av dessa.

Partierna som ingår i uppgörelsen har enats om att RUT avdraget ska höjas till 75 000kr per år. Avdraget ska även inkludera nya tjänster som exempelvis flytthjälp och tvätthjälp. Exakt när det nya avdraget träder i kraft är dock ännu inte bestämt.

En annan punkt i överenskommelsen är att fri hyressättning ska införas. Detta innebär bland annat att fastighetsägare nu fritt kommer att få bestämma hur hög hyran ska vara för hyresrätter som är nybyggda. Hyran i de befintliga bostäderna ska bli lättare att förhandla om då tvist sker mellan boende och hyresvärd. Dessutom ska straffen skärpas när det gäller försäljning av så kallade svartkontrakt (som kanske främst återfinns i de större städerna).

Den högre skatten för pensionärer tas bort

När det gäller skatter så handlar det främst om att den högre skatt som pensionärer idag betalar ska slopas. Detta ska ske först nästa år och vid senare tillfälle ska även vanliga löntagare få en höjd pension.

Flygskatten som infördes förra året men som skulle tas bort om Ulf Kristersson blev statsminister kommer istället att finnas kvar. Sedan flygskatten infördes har inte biljettpriserna förändras särskilt mycket. Åtminstone inte på de sträckor som är mest populära. Däremot kan priset märkas tydligt på vissa inrikes sträckor. Utöver flygskatten så vill den nya regeringen också införa en flygbränsleskatt för att främja förnybart bränsle. Denna skatt ska då ersätta den biljettskatt som idag finns på flygningarna.

Slutligen så vill man även införa så kallade miljözoner i de större städerna. Detta för att främja miljön och uppmana människor att cykla istället för att köra bil. Skatteregler kommer underlätta för de som väljer att pendla till arbetet med cykeln och bilpooler kommer att stimuleras. Man vill på lång sikt även få till ett förbud om att sälja nya diesel- och bensinbilar. Detta ligger dock långt fram i tiden och är ingenting som kommer påverka bilköp inom den närmsta framtiden.