Nytt reporäntebeslut imorgon

Under tisdagen har Riksbanken återigen tagit ett beslut om reporäntan. Beslutet kommer i vanlig ordning att presenteras dagen efter och mycket talar för en oförändrad ränta om vi ska tro experterna.

Flera analytiker och sakkunniga har uttalats sig om reporäntebeslutet och merparten tror på en oförändrad reporäntan. Bland annat har SIX News gjort en sammanställning där 12 av 13 analytiker och ekonomer tror på en oförändrad reporänta, men att drygt hälften samtidigt tror på än en något sänkt räntebana.

I Aftonbladet kan vi läsa att deras undersökning, och utfrågning, av tio banker visar att alla de tillfrågade tror på en oförändrad ränta. Och enligt SEB:s prognos kommer det att dröja ett år till innan vi får se en höjning av räntan tillbaka till 1,00 procent, från dagens 0,75 procent.

Anledningen till att reporäntan troligtvis inte kommer att sänkas framöver är att man ser positivt på den svenska ekonomin men att Riksbanken kommer att vara försiktiga med att höja räntan med tanke på den låga inflationen. Andra orosmoln är givetvis Ukraina-krisen och vad som händer där kan givetvis komma att påverka den svenska ekonomin och räntorna.

Beskedet från Riksbanken kommer att publiceras klockan 09:30 onsdagen den 9:e april.

Källor:

http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article18679776.ab

http://bors.affarsvarlden.se/afvbors.sv/site/news/news_article.page?magic=(cc%20(id%20urn:newsml:six.se:20140408:SIXN_SHUHEOUJWZ:1))