Nyval i Grekland

Efter att politikerna i Grekland inte lyckats med att bilda en regering så kommer det att bli nyval i landet. Efter detta besked så sjönk börsen i Aten med 5 procent och Stockholmsbörsen med 0,4 procent.

Börsnoteringen i Grekland är den lägsta på 20-år efter att nyval är utannonserat och det råder nu en stor osäkert vad som kommer att höända och framförallt vilka partier som kommer att bilda regering och ha makten över landet. För att Grekland ska klara sin ekonomiska kris krävs det lån utifrån vilket EU och IMF kan bistå med. Men då krävs det samtidigt att landet genomför en rad åtgärder för att säkra ekonomin. Om ”fel” parti kommer till makten kan vissa av dessa åtgärder inte godkännas och därmed kan lånet utebli. Skulle det hända kommer Grekland med all sannolikhet att kastas ut från Euro-samarbetet vilket skulle leda till att den Europeiska krisen blir ännu värre.

Det finns partier i Grekland som vänsterpartiet Syriza som inte tror att EU kommer att kasta ut Grekland från Euro-samarbetet. Men med tanke på Grekland vårdslösa hantering av ekonomin är det en övervägande risk att de kommer att få lämna valutaunionen.