Ökade bolåneskulder

Enligt en undersökning av kreditupplysningsföretaget UC så ökar antalet bolåneskulder i Sverige. Framförallt bostadsrättslånen som har ökat med 121 procent sedan 2006.

I UC:s undersökning så visar det sig att de svenska bolånen ökat med 72 procent sedan 2006. Främst är det bostadsrättslånen som har ökat, 121 procent, och bolånen för en villa ökade med 60 procent under samma period.

Anledningen till att bostadsrättslånen har ökat så kraftigt är dels att utbudet på bostadsrätter har ökat samtidigt som många unga skuldsätter sig kraftigt för att ha råd att köpa dyra lägenheter i storstäderna.

En oroande utveckling är att många väljer att inte amortera på lånen. En anledning är att man gärna vill spendera pengarna på konsumtion, en annan att man egentligen inte har råd.

Framförallt är utvecklingen oroande eftersom kostnaden stiger när räntorna klättrar uppåt samtidigt som man inte har något skyddsnät vid ett inkomstbortfall.

En annan faktor som kan komma att bli aktuellt är den rådande bostadsbubblan som kan spricka när som helst. Spekulationen har varit i många år nu. Men det är konstaterat, många av de svenska bostäderna är övervärderade. Och när priset faller har man inte längre råd att sälja sin bostad eftersom lånen överstiger priser vid en försäljning. Därmed är det extra viktigt att man amorterar på sitt bolån, för att minska riskerna vid ett fall.