Oro inför omröstning i Grekland

Börserna över hela Europa störtdök när Grekland meddelade att det kommer att ske en folkomröstning angående besparingarna som måste genomföras enligt EU.

Besparingarna som EU kräver att Grekland måste genomföra, för att beviljas stöd, är hårt kritiserat inom landet och demonstrationer sker nästan oavbrutet på Greklands gator. Och när nu folket får makten att bestämma om besparingarna ska gå igenom eller inte är mycket riskfyllt vilket fick marknaden att reagera direkt. Framförallt var det bankerna, som tidigare slagit börsen, som sjönk allra mest och vissa banker sjönk med hela 10 procent.

Om nu folkomröstning skulle vara ett övervägande nej så finns det en risk att Grekland kommer att få träda ur EMU. Detta har aldrig hänt tidigare att ett land är så nära att gå ur unionen. Skulle samma sak även ske i Italien, som också har stora ekonomiska problemet, så skulle valutasamarbetet, Euron, riskeras på allvar och haverera.

Vi är inte där än men som ni förstår är det en allvarlig situation och vi rekommenderar att ni inte lättar på era besparingar än utan håller dem i tryggt förvar, för än är inte det sista ordet sagt i dessa kristider. Och även om börsen haft ett positiv trend sen kraschen den 22:a september så är det fotfarande mycket osäkert hur det hela kommer att arta sig.