Oro på börsen trots godkänd budgetuppgörelse

Senaten i USA har röstat igenom skuld- och budgetuppgörelsen, samt höjningen av skuldtaket. Trots det påverkas börsen negativt.

Skuld- och budgetuppgörelsen röstades igenom av Senaten med rösterna 74-26, vilket förhindrade en djup ekonomisk kris. Hade förslaget inte gått igenom hade USA inte kunnat betala sina räntor. Nu ska nedskärningar på 2500 miljarder dollar göras.

Det verkar även som att USA kommer att behålla sitt kreditbetyg, men att ryktet kring kreditvärdigheten har påverkats negativt så att USA får ögonen på sig. Dock är det inte helt klart huruvida kreditbetyget får behållas ännu.

Oron för den amerikanska ekonomin har gjort att börserna har fallit såväl i Europa som i Asien. Stockholmsbörsen sjönk också på onsdagsförmiddagen och i år har den tappat mellan 10-15 procent.

En liten ljusglimt i sammanhanget är att den som exempelvis planerar en USA resa förmodligen kan dra nytta av en svag dollar och handla prylar till billiga priser. Dessutom kan det vara en idé att se över en eventuell investering i dollarn.