Oro på de kinesiska börserna

I skuggan av Greklandskrisen så fortsätter de kinesiska börserna sin kräftgång och under fredagen så sjönk börserna ytterligare.

De kinesiska börserna har haft en osannolik utveckling de senaste året och på ett år så har börserna gått upp runt 100 procent, en bubbla som nu håller på att spricka. På kort tid har Shanghai börsen tappat cirka 30 procent av sitt värde och under fredagen så fortsatte börsen ned med 1,54 procent.

För att dämpa nedgången så har den kinesiska regeringen gått in och skjutit till stora summor pengar samtidigt som man har infört handelsstopp av en mängd aktier. Åtgärder som bland annat kritiserats av IMF som inte tycker att regeringen ska lägga sig i när marknaden justerar prissättningen.

En av anledningarna till den kraftiga nedgången är den allt för generösa utlåningen till privatpersoner, pengar som i många fall investerats på börsen för en hävstångseffekt men som får motsatt effekt när börsen vänder nedåt.

Den negativa utvecklingen har bland annat lett till att flera av de större internationella fonderna har dragit sig tillbaka från de kinesiska börserna. Med tanke på utveckligen är det inte otänkbart att privatspararna kan följa efter i den pessimism som skapats efter den kraftiga nedgången.

Källor: DI.se, affarsvarlden.se