Oroligheterna får spararna att sälja

Mars har blivit en månad med oroligheter i världen som fått sparare att sälja istället för att köpa aktier. Det är främst händelserna i Japan och Mellanöstern som har påverkat spararnas börsskepsis.

Enligt Avanza Bank sålde spararna för 2 procent av sitt aktiekapital i mars, en månad som normalt brukar präglas av köp inför utdelningarna. När Japankrisen tog fart sattes antalet affärer topprekord och slog rekordet från maj 2010, då krisen i Aten inträffade. Framförallt H&M har hamnat högt på säljlistan, en aktie som tidigare varit populär att köpa på sig detta året. När dessutom vinsten inte blev den förväntade, sjönk aktien 3,8 procent strax efter rapporten släppts. Även energi- och råvarubolag har spararna sålt av. Istället har de satsat på småbolag, samt stabilare aktier som banker och läkemedel. Som helhet har börsen rört sig kring nollan under första kvartalet.

Även fondsparare reagerar med att sälja fonder med hög risk och istället köpa tryggare fonder, visar statistik från olika fondmäklare. Intresset för räntefonderna ökar, liksom intresset för fonder som investerar i olja, vind- och solenergi. Enligt Avanza Bank minskade månadssparandet i fonder med 8 procent under mars.