Portugisisk bankkris får börsen att svänga

I slutet av veckan så väcktes oron om en ny bankkris i Europa när det framkom att den portugisiska banken Banco Espirito Santo har stora ekonomiska problem. Börserna rasade under torsdagen men på fredagen vände de upp igen.

Under torsdagen så föll de europeiska börserna efter att den portugisiska banken Banco Espirito Santo fallit med 17 procent på Lissabonbörsen innan handeln stoppades. Banken ska, enligt uppgifter från olika medier, ha stora finansiella problem och bland annat ryktas det om fiffel med bokföringen och att regeringen kan tvingas gå in för att rädda banken.

De Europeiska börserna kom dock att återhämta sig under fredagen och Stockholmbörsen stängde på 0,17 procent och bland vinnarna hittar vi de fyra storbankerna Handelsbanken, SEB, Swebank och Nordea.

Trots positiva besked från börserna under fredagen kan det vara bra att hålla ögon och öronen öppna för utvecklingen i den portugisiska banken. Portugal har redan stora problem med sin ekonomi med en svag tillväx, hög arbetslöshet och är ett av de mest skuldsatta av de europeiska länderna. Att behöva rädda en krisande bank gör inte läget bättre för landet.

Troligtvis kan vi väntas oss en del svängningar på börsen framöver innan härvan är utredd.