Positiva signaler från Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har haft en positiv inledning på det nya året då den har stigit med totalt 6 procent sen årsskiftet, och med hela 20 procent om man räknar från raset i oktober.

Även om Stockholmsbörsen har stigit den senaste tiden så är det ändå en kraftig nedgång i den Svenska ekonomin. Detta märks bland annat på att Riksbanken sänkte reporäntan med 0,25 procentenheter samtidigt som regeringen kraftigt fick sänka den förväntade tillväxtprognosen för 2012 och 2013.  

Den nedgång som vi har sett i USA och Europa påverkar även oss då Sverige är ett exportberoende land. Efter att USA:s kreditbetyg blev sänkt så har det mesta gått åt rätt håll för USA och detta får effekter över hela världen. För Europa ser det fortfarande mycket tungt ut, men i övriga världen som exempelvis Kina, Ryssland och Japan ser det ändå ut som att tillväxten kommer att bli bättre än 2011.  

Detta är mycket tänkvärt om man är ute efter att investera i aktier eller fonder utomlands och funderar över var man vågar placera sina pengar.