Positiva tongångar i vårbudgeten 2014

Tidigare i veckan presenterade regeringen vårbudgeten 2014 med satsningar inom bland annat landsbygden, skolan och sjukvården men också höjd fordonsskatt, alkoholskatt och tobaksskatt.

Det var positiva tongångar från Anders Borg i vårbudgeten, som presenterade tidigare i veckan, samtidigt som han poängterar att Sverige behöver rusta upp ekonomin och återigen uppvisa ett överskott för att klara av nästa kris.

Enligt prognoser från finansdepartementet så kommer arbetslösheten att sjunka från 8 procent till 7,7 procent under 2014 och ytterligare 0,4 procentenheter under nästa år. I vårbudgeten så är prognosen för den svenska ekonomin god och i år väntas tillväxten bli 2,7 procent och nästa år 3,3 procent. I omvärlden ser man också en ljusning och en vändning i konjunkturen, även om det kommer att gå trögt i bland annat euroområdet.

I vårbudgeten så presenterades satsningar inom framförallt skola, landsbygden och sjukvård. Och för att finansiera satsningarna så vill man bland annat höja en rad skatten som bland annat; koldioxidskatten för lätta fordon med tio procent, skatten på snus med 22 procent, skatten på cigaretter fyra procent och alkoholskatten med en procent. Skattehöjningar som givetvis påverkar mångas plånböcker, framförallt den nya koldioxidskatten som kan handla om flera hundralappar per år för vissa hushåll.

Sedan tidigare är det även känt att avdraget för pensionssparande kommer att sänkas rejält från 12 000 per år till 2 400 kronor per år, en stor besparing i vårbudgeten.