PostNord spår stark julhandel.

Shoppa säkert online till jul Black Friday och julen närmar sig med stormsteg och handeln på nätet ökar som aldrig förr. Redan i somras låg volymerna av paket i nivå med en vanlig julhandel. På PostNord ser man inga tecken på att handeln kommer att minska. Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord vågar nästintill lova att det kommer att bli vansinniga mängder paket som ska levereras i jul. Åtgärder för att hinna med har planerats sedan förra julen.

Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio uppger 6 av 10 svenskar att de kommer att köpa en del av sina julklappar online. En tredjedel av de tillfrågade kommer att köpa över hälften av klapparna på nätet. PostNord spår att svenskarna kommer att spendera 20 miljarder på julklappar i år. Av dessa kommer 6,4 miljarder att spenderas på näthandel.

Shoppa säkert online

Aftonbladet/Inizio har även undersökt huruvida folk känner sig trygga med att näthandla och även om 9 av 10 uppger att de känner sig säkra råkar många illa ut. Av de tillfrågade har 12% någon gång blivit lurade då de handlat online. Knappt hälften av de som blivit lurade har inte fått någon vara hemskickad efter att ha genomfört köpet.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, är inte alls förvånad över den höga procenten, tvärtom. ”Väldigt många konsumenter beter sig helt annorlunda när de betalar på nätet än ”face-to-face”, säger hon. Hon tipsar även om en del saker man kan tänka på då man ska shoppa online.

Förvillande webbadress
Att webbshopen har en .se-domän behöver inte betyda att det är en svensk butik som ligger bakom adressen. Det kan lika väl vara exempelvis ett kinesiskt företag som jobbar efter andra lagar, vilket kan vara svårt att få upprättelse ifrån.

Abonnemangsfällor
Inte helt sällan luras du att tro att du ska få gratisprover och produkter hemskickade när du i själva verket binder upp dig på ett abonnemang. Ibland står det att läsa i det finstilta att man måste säga upp abonnemanget inom en kort period från det att man la beställningen. Men det är inte alltid säkert att det går att bryta abonnemanget och den där produkten kan bli en dyr historia.

Kontrollera företaget
Kontrollera alltid att det finns tydliga kontaktuppgifter på hemsidan och sök upp vad andra skrivit om företaget. Du hittar snabbt mycket information genom att googla på företagsnamnet.

Betala med kreditkort eller faktura

När det kommer till betalning bör man använda sig av de säkerhetslösningar som bankerna erbjuder. Kolla dessutom att du handlar från en sida som är https-krypterad. Det ska alltså inte bara stå http i adressfältet. Adressfältet ska också ha ett litet grönt hänglås i sig som styrker detta.

Maria påpekar också fördelarna med att betala via faktura, då du kan hålla på betalningen, samt kreditkort då man kan klaga hos såväl företaget som kreditinstitutet.

Källor: Aftonbladet/Inizio, Sveriges konsumenter, PostNord