Prisras på olja om USA drar åt snaran

Om politikerna i USA inte kan komma överens om besparingar kommer landet att hamna i recession nästa år vilket kommer att få priset på olja och bensin att rasa ytterligare.

Om inte politikerna i USA kommer överens om en plan och ett sparpaket innan årsskiftet så kommer automatiska budgetnedskärningar, 4 procent av BNP, att slå till. Budgetstupet som det också kallas. Det kommer bland annat att innebära nedskärningar inom myndigheter, inom försvar, mindre pengar till Medicare, högre skatter med mera. Något varken Demokrater eller Republikaner är intresserade av.

Då måste man först komma överens, något som de hade väldigt svårt med tidigare under året när skuldtaket skulle höjas. Skulle budgetstupet och nedskärningarna bli aktuellt nästa år kommer landet hamnar i recession och en nedgång av ekonomin med minst 0,5 procent och med en ökad arbetslöshet.

Skulle budgetstupet bli aktuellt så kommer priset på olja att följa med USA nedåt och vi kan vänta oss att priset kan sjunka med upp till 35 procent och kanske mer därtill.